Kolonoskopija

Kolonoskopija

Kolonoskopija je endoskopski pregled širokega in končnega dela tankega črevesja. Predstavljamo vam osnove za razumevanje posega – kako se izvaja, s kakšnim namenom in kakšne stranske učinke lahko ima.

Osnovni podatki o preiskavi:

  • Storitev opravljamo preko napotnice
  • Storitev je na voljo samoplačniško / cenik
  • Trajanje preiskave: 30 min

Lokacija, kjer opravljamo preiskavo:

  • Nova Gorica | Erjavčeva 29, 5000 Nova Gorica
Naročite se z e-napotnico Naročite se samoplačniško

Pogosta vprašanja

O preiskavi

Kaj je namen kolonoskopske preiskave?

Za preiskavo debelega črevesja se odločimo pri vsaki nejasni krvavitvi oz. sledovih krvi v blatu, nepojasnjeni slabokrvnosti, motenemu ritmu odvajanja, nenadni zaprtosti, menjajočih driskah in zaprtju, nepojasnjenih bolečinah v trebuhu, pretakanju, napenjanju, hujšanju, dedni obremenjenosti z rakom črevesja...

Z upogljivim aparatom – koloskopom se skozi danko potuje vse do konca debelega črevesja in pregleda še kratek odsek tankega črevesja. Med preiskavo, ki je lahko na trenutke boleča, se nelagodje lajša z iztiskanjem zraka iz debelega črevesja – prdenjem, ki je tukaj zaželeno. Pri operirancih v trebuhu in po ginekoloških obolenjih je preiskava zaradi brazgotin lahko pričakovano težja. Preiskava traja približno pol ure.

Biopsije spremenjene sluznice, elektroresekcije polipov, koagulacije žilnih sprememb.

Pred preiskavo

Kako se pripravim na kolonoskopsko preiskavo?

Za uspešno izvedbo kolonoskopije, za dobro preglednost in varen poseg mora biti celotno črevo pred preiskavo popolnoma prazno (brez blata) in temeljito očiščeno. Zelo pomembno je, da pri pripravi na preiskavo upoštevate navodila, ki jih boste prejeli pred samo preiskavo. Nanjo se pripravite z zdravilom Moviprep. Delno ali v celoti priprava poteka že pri vas doma, zato je resnično pomembno, da navodila, ki jih boste prejeli, dobro preberete.

Če prejemate zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulacijska ali antiagregacijska zdravila), ki povečujejo nevarnost krvavitve, se o jemanju teh zdravil pred preiskavo nujno posvetujte z izbranim zdravnikom. Prav tako se z njim posvetujte tudi o jemanju zdravil za sladkorno bolezen ali če pred preiskavo potrebujete  antibiotik.

Zjutraj, z malo vode, vzemite običajna zdravila, razen tistih, ki ste jih morali zaradi preiskave opustiti.

Priporočamo, da v času 2–3 tednov po preiskavi ne načrtujete daljših potovanj.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Outdated Browser

×